Bewegen

Wat mij zo aanspreekt in bewegen als onderdeel van een gezonde leefstijl is dat het basaal is, iedereen heeft het nodig en bijna iedereen kan het. Het is goed om zowel ziekte te voorkomen als te genezen. Daar komt bij dat het gewoon gratis is en geen bijwerkingen heeft, het goedkoopste en eenvoudigste medicijn dus.

Mijn fascinatie voor bewegen als medicijn begon op de poli psychiatrie. Ik las in de richtlijn over het positieve effect er van en adviseerde het naast de medicatie die ik voorschreef. Helaas werkte het nauwelijks. Patiënten bleven zitten op de bank.

Geïnspireerd werd ik op een congres. Uit het gepresenteerde onderzoek bleek dat meedoen van behandelaren met de patiënten een succesfactor was in het programma. Ik was om en kwam in beweging met het motto:

Practice what you preach.

Ik kreeg daarbij hulp van verschillende mensen. Van een wandelinstructrice leerde ik de techniek van Nordic Walking. Ze wees mij op verklaringsmechanismen voor het positieve effect van bewegen. Als het maar even lukt, wandel ik een uur per dag. De fysiotherapeute bracht mij houding en kracht oefeningen bij, dagelijks 15 minuten. Ze daagde mij uit mijn conditie te verbeteren, twee keer per week een half uur hometrainer, later buiten fietsen. Voldoe ik aan de beweegrichtlijn? In jaren heb ik mij niet zo vitaal gevoeld.

Nog motiverender is het bewegen samen met anderen. Ik breng in praktijk waar ik voor sta en wandel met een aantal mensen die daar uit zichzelf niet gemakkelijk toe komen. Stiltewandelingen verzorg ik in het kader van retraites. Met vrienden loop ik korte en lange afstand wandelpaden. Overleg met collega’s voer ik liefst buiten wandelend. Favoriet is de jaarlijkse fietskampeervakantie. Coaching geef ik wandelend in de natuur.

Wil jij bewegen integreren in je dagelijks leven of in je praktijk? Neem hier contact op.

Op deze pagina post ik berichten over bewegen en gezonde leefstijl. Het zijn zowel ervaringsverhalen als teksten met een wetenschappelijke achtergrond.

Berichten