Verklaringsmechanismen voor het effect van lichamelijke activiteit op de hersenen en psychische gezondheid.

Op deze pagina maak ik dankbaar gebruik van het uitstekende werk van het digitale platform van de stichting “Bewegen voor je Brein”.

Op de site vind je een hoofdstuk over verklaringsmechanismen door Han Beaten.

Het artikel wordt ingedeeld in biologische en psychosociale mechanismen.  Onder de kopjes staan de verschillende effecten genoemd die je aan kan klikken. Vervolgens wordt op dat speciale thema ingegaan. Neem bijvoorbeeld de endorfine waar mijn nordic-walking instructrice mij op wees. Endorfine zorgt voor een behaaglijk gevoel bij lichamelijke activiteit en het dempt lichamelijke pijn. Bewegen zorgt voor een toename van het hormoon endorfine en ook een verbetering van het endorfinesysteem. Dit werkt heel snel en functioneert op deze manier als snel werkend anti-stress hormoon.

Wil je specifiek meer weten over het effect van lichamelijke activiteit op depressie dan kan je terecht bij het overzichtsartikel van Kandola 2019 eveneens beschikbaar bij “Bewegen voor je Brein”.

Zo komt bijvoorbeeld naar voren dat lichamelijke oefening zowel het lichamelijke zelfbeeld als het zelfwaarde gevoel vergroot, beiden van belang bij de verbetering van depressieve symptomen.