Gratis natuurwandeling

Neem anderhalf uur de tijd om in een mooi natuurgebied zo dicht mogelijk bij jou in de buurt te wandelen.

Wandelen en je zintuigen gebruiken in de natuur is wat mij betreft een fysieke/lichamelijke manier van mediteren en reflectie.

Wandel in stilte in een rustig tempo zodat je goed aandacht kunnen geven aan wat er uit de niet oordelende acceptatie van de natuur tot je komt.

Ongetwijfeld zullen er storende gedachten of waarnemingen zijn tijdens de wandeling. Registreer het voor jezelf zonder oordeel, laat het los zoals een blad valt van de boom en richt je weer op het wandelen en waarnemen met je lijf.

Blokjes van 10 minuten

  1. Wandel lekker 10 minuten door de natuur en zet al je zintuigen open, ruik, voel, luister, proef, kijk. Ontvang en ervaar de natuur om je heen. Adem de stilte van de natuur in.
  2. Luister al gaande, merk op en benoem voor jezelf wat je hoort.
  3. Luister stilstaande. Wat hoor je nu?
  4. Proef, ruik, voel de natuur, waar staat dat voor bij jou?
  5. Kijk al gaande, merk op en benoem voor jezelf wat je ziet.
  6. Sta stil. Kies iets wat je aanspreekt en bekijk het in detail. Wat zie je nu allemaal? Wat valt je op waar je anders aan voorbijgelopen zou zijn?
  7. De natuur staat bol van metaforen voor het leven zelf. Zet al je zintuigen open, ruik, voel, luister, proef, kijk. Welk verhaal vertelt de natuur over jouw specifieke vraag waar je nu mee bezig bent? Wat ontvang je? Een beeld, een geluid een geur, een voorwerp? Verwoord in een zin het verlangen van wat je wil bereiken met het traject. Neem het mee, bewaar het koester het.