Verwondering 49: Kruising

Het is morgen, de zon is boven de duinrand gekomen en wordt al lekker warm.  Mijn aandacht wordt getrokken door het lijnenspel in dit tafereel.

Een dikke diagonaal begint linksonder met de schaduw van het duin. Hij volgt de onderkant van de duinen en loopt helemaal door tot het eind van het beeld twee derde van rechtsboven. Het parallelle prikkeldraad aan de twee paaltjes versterkt de diagonaal. Haar schaduw omlijst de diagonaal aan de onderkant.

De bovenste diagonaal is de duinrand, de scheiding van land en lucht. Hij verdwijnt in hetzelfde punt als de dikke onderste.

Het denkbeeldige helmgras linksboven werpt zijn schaduw naar rechtsonder en kruist het prikkeldraad. De schaduw van het kleine paaltje linksonder doet dat ook. En hoog bovenop het duin staat een prachtige paal met opschrift, stevig steekt hij overal bovenuit. Wat heeft hij een impact met zijn schaduw in het beeld dwars er over heen van links boven naar rechts onder. Alle andere lijnen kruisend.

Ik kom een paar stappen dichterbij en zie nieuwe lijnen, kruisende sporen. Twee komen het duin af naar beneden.

Wat is er gebeurd? Welk dier was hier?

Rechts naast het spoor lijkt de afdruk van een vleugel, een vogel misschien?

Is het de graspieper die me al zo vrolijk heeft gemaakt met zijn zang vanmorgen? Ik hoor hem weer. Zie je hem in de lucht?

Verderop in het duin strijkt hij neer om voedsel te zoeken. Als hij weer in de lucht is en voor me zingt, zie ik dit spoor. Typisch een vogelspoor, drie tenen vooruit, een naar achteren.

Wat zou die ander dan zijn? Van links midden in het beeld kruist een veel smaller spoor. Dat spoor ken ik, het is van de grijze bolsnuittor.

Een klein kevertje van een halve tot en hele centimeter groot. Het komt algemeen voor in ons land.

Van welk dier zou het grotere spoor zijn? Ik kijk nog eens goed. Het lijkt of ik kussentjes zie en een afdruk van een nagel. Het spoor is veel groter dan van de bolsnuittor en veel kleiner dan van onze kat. Een klein knaagdier? Er blijft een raadsel…

Lijnen in het leven

Verborgen

Zichtbaar

Kruisend met wie?

Wanneer, waarheen?

Schrijf je in!

Verwondering verschijnt een keer per twee weken.

Ontvang een mailtje met elke volgende aflevering.