Verwondering 44: Italië 2, Winterbloeiers

Tijdens de winterse fietstocht van Bologna naar Rome eind februari – begin maart bloeide er al heel veel. Hier een selectie.

In de omgeving van Ravenna kwam met regelmaat in tuinen deze bloeiende struik voor. Het blijkt winterzoet of Chimonanthus praecox te zijn. Bij de zoete geur moet je denken aan rijpe meloenen en het heeft ook wel iets van citroen. Zijn derde naam is daarom meloenboompje. De zachtgele bloemen hebben een opvallend wijnrood hart en verschijnen aan de nog kale takken. De bloemen van het meloenboompje zijn eetbaar en je kunt er thee van trekken. Winterzoet komt oorspronkelijk uit China en is zeer winterhard.

De witte muurraket is een soort eenjarig kruid van de familie Brassicaceae die lijkt op rucola. Hij is inheems in het westen van de Middellandse Zee. In vele olijfgaarden zoals hier in Giano dell`Umbria vormt hij een prachtig tapijt.

Annemone hortensis, langs de kant van de weg, Amelia en ook midden in Rome.

Sleedoorn, Pennabilli.

Cercis canadensis bij de vuurtoren op de Gianicolo heuvel in Rome. Hij wordt ook de Judasboom genoemd. Deze naam zou te maken hebben met Judas, die Jezus verraden heeft en zich uit wanhoop heeft opgehangen in deze boom.

Prunus omlijst Amelia.

Aangeplante hazelnoot boomgaarden tussen Civita Castellana en Rome kleuren veel valleien en heuvels grijsbruin. Schier even eindeloos zijn de bodem bedekkende madeliefjes.

Velden vol oranje mini Calendula in de Tiberdelta bij Ostia.

De goudsbloem of Calendula is een geslacht van twaalf tot twintig soorten eenjarige of groenblijvende, overblijvende kruiden uit de composietenfamilie. Ze komen van nature voor van het Middellands Zeegebied tot Iran. De blad en kroonbladen zijn eetbaar en kunnen in salades gebruikt worden. Een zalf van Calendula officinalis wordt als geneeskrachtig beschouwd voor de huid. De toepassing kan variëren van brandwonden tot acne.

Mimosa is sinds 1946 op 8 maart het symbool van La Festa della Donna. Dit is het moment bij uitstek voor de Italiaanse vrouwenbeweging om aandacht te vragen voor problemen die vrouwen nog altijd ondervinden. De VN hebben er in 1975 een officiële feestdag van gemaakt. Begin maart bloeiden de struiken overal uitbundig en liepen heel veel mensen met boeketjes of takjes van de mimosa op straat. Zelfs gebakjes waren er mee versierd. Werkelijk iedereen geeft mimosa aan elkaar als symbool voor de solidariteit aan de vrouw.

Deze eenzame eik bloeit later, belofte voor het voorjaar.

Schrijf je in!

Verwondering verschijnt een keer per twee weken.

Ontvang een mailtje met elke volgende aflevering.