Verwondering 38: Kippen

Bij een landschap of plantjes fotograferen gaat het om een stilstaand beeld. Ik heb het altijd moeilijk gevonden om dieren in beeld te brengen omdat ze bewegen en elke keer net niet blijven zitten op het moment dat ze juist zo mooi poseren. Iemand daagde mij uit en bracht me op het idee om zo dicht mogelijk bij huis te beginnen met dieren te fotograferen. Dit keer wil ik onze kippen voorstellen.

Ze zijn met zijn drietjes.

En heel verschillend.

Dit is een portret van Maria. Een Wyandotte kriel met de kleurslag buff zwart Columbia. Zij is de enige overlevende van de vier kipjes die bijna vijf jaar geleden onze tuin kwamen verrijken. De een ging dood aan een infectieziekte, de tweede kreeg een gezwel bij het oog, zag niet meer goed en liep scheef en de derde was van de ene op de andere dag dood van de stok gevallen. Maria is vriendelijk, eet uit de hand, zij is fel en goed broeds. Na twee mislukte broedsels, heeft zij dit voorjaar vijf kuikens groot gebracht. Nu is ze nog wat bleekjes en herstellende van de rui.

Een van de kuikens is Daatje. Een Wyandotte kriel zilver zwart gezoomd. Zij is het enige hennetje van de vijf kuikens die op 7 april uit het ei kropen afgelopen voorjaar. Ze heeft nog wel het formaat van een krielkip maar is beduidend groter dan haar pleegmoeder en ziet er heel anders uit. Tot dan toe had ik geen haan. De tien bevruchte eieren heb ik gekocht en op het moment dat Maria broeds bleef zitten, heb ik de eieren er onder geschoven. Sinds half november voorziet Daatje ons van kleine eitjes.

Bertha is een witte Cochin kriel. Toen de haantjes groter werden kwam er een moment dat ze het gevecht aangingen. Wil je zien hoe dat toeging? Laat het weten dan stuur ik een filmpje. De hanen waren heel mooi getekend en ik vond het heel jammer om ze weg te brengen. Eén haantje mocht blijven, Bertje. Een prachtig exemplaar. Maar…zijn stem ontwikkelde zich tot krachtig hanengekraai. Mijn man en de buurman lagen er wakker van. De buurman wist een oplossing. We hebben Bertje geruild voor Bertha. Bertje kreeg van hem een tweede leven in het weiland bij een boerderij. Bertha is de laagste in de pikorde en tegelijkertijd ons meest zachtaardige kipje.

Wij gaan weer richting hok.

En straks op stok. Welterusten.

Schrijf je in!

Verwondering verschijnt een keer per twee weken.

Ontvang een mailtje met elke volgende aflevering.