Verwondering 34: Symmetrie

Deze eerste glanzend verse kastanjes deden mij denken aan symmetrie. Nu valt daar wel wat op af te dingen want de stekels staan toch niet exact symmetrisch op de bast en van de ene kastanje zie je net iets meer dan van de ander. De vraag is ook hoe je kijkt. Hier in het gras gevallen, zou je de kastanjes horizontaal symmetrisch kunnen noemen. Aan de boom hingen ze waarschijnlijk verticaal symmetrisch.

Op dat moment realiseerde ik mij dat er in de natuur heel veel symmetrisch of spiegelbeeldig is. Niet alleen bladeren en bloemen, ook dieren. In mijn verzameling kwam ik naast allerlei andere dieren deze kleine vos tegen.

De stadsreus is mooi verticaal symmetrisch. Mensen zijn ook symmetrisch, twee oren, twee ogen, twee benen enzovoort. Verticaal tegenover elkaar. Is de linker helft eigenlijk wel zo identiek met de rechter helft van ons lichaam? Ik heb bijvoorbeeld twee heel verschillende oren, een afstaand en een plat tegen mijn hoofd en de ouderdomsplooien in mijn gezicht zijn bepaald niet symmetrisch. Is dat misschien juist de boeiende schoonheid? De ene helft lijkt heel erg op de andere en is toch net verschillend?

Verder kijkend in mijn fotoarchief, viel me op dat strakke symmetrie in de architectuur zowel bij gebouwen als in lanen of tuinen wordt gebruikt. Verticaal natuurlijk, links = rechts. Deze romaanse abdij uit 1056 in Lessay is een voorbeeld. Het is een vorm van symmetrie die zeer rustgevend bij mij werkt.

Twee gebrandschilderde ramen in de Saint-Pierre-de-Coutances.

Winters Perenlaantje.

Bij deze foto van de vuurtoren van Gatteville dient zich naast de verticale symmetrie ook de horizontale aan. Het regende, de toegangsweg stond bijna blank en de weerspiegeling van de vuurtoren op het pad, is een klein beetje zichtbaar.

Horizontale symmetrie zie je vaak in stilstaand water. Hier het strand in Hoek van Holland

Spiegelglad bevroren Waaltjes water in de winter.

Opkomende maan aan de Brilletjesdijk Nisse.

Eerlijk is eerlijk, ik kon geen volkomen symmetrische foto vinden. Wat is er aan de hand? Waarom sneed ik verschillende foto’s juist vierkant uit? Welk effect heeft de symmetrie of juist bijna symmetrie? Bestaat symmetrie wel?

Schrijf je in!

Verwondering verschijnt een keer per twee weken.

Ontvang een mailtje met elke volgende aflevering.