Verwondering 30: Vrijheid

Aan het begin van onze fietsvakantie in Normandië nam ik mij voor om “vrijheid” als thema te kiezen voor de volgende verwondering. Vakantie is immers een vorm van vrijheid? Valt daar iets van te zien of te zeggen? Hoe vang je vrijheid in een beeld, een woord? Een palet.

Tijdens de eerste wandeling hoorden we de bijna onafgebroken zang van leeuweriken in de lucht en zagen we vlinders vliegen. Symbolen voor vrijheid. Wat voor vrijheid? Ik kon er geen beeld van maken. Wel van deze prachtige pyama-wants. Zijn dieren vrij? Vrij in hun schepsel zijn? Hoe zou jij die vorm van vrijheid verwoorden? Wanneer ervaar jij vrijheid?

Mijmerend kwam de gedachte naar boven dat vrijheid in Frankrijk ook te maken heeft met de  Franse revolutie die begon in 1789, Liberté, Egalité, Fraternité. Ter ere daarvan werd er naast de kathedraal van Bayeux een boom geplant. Arbre de la Liberté. De vrijheidsboom. Van indrukwekkende schoonheid is deze meer dan tweehonderd jaar oude plataan met een diameter van ruim twee meter en een hoogte van meer dan dertig meter. De eerste Liberty Tree werd in 1765 in Boston gepoot en markeerde de Amerikaanse revolutie. Daarna werden vele duizenden vrijheidsbomen geplant en ook weer omgehakt. In Nederland is er nog één boom uit die tijd overgebleven bij het gemeentehuis in Oisterwijk. Bevrijding van het heersende regiem.

Vakantie. Bevrijding uit de dagelijkse bezigheden. In vrijheid kunnen beslissen waar we enige tijd door zouden brengen was afgelopen periode bedreigd. Door de toename van corona besmettingen kleurden Nederland en andere Europese landen rood. Vaccinatie, erewoord, quarantaine en testen: bepalende factoren. Verblijf in Frankrijk leek nog eenvoudiger dan in eigen land. Na de nodige beperkende hobbels, waren we extra blij om weg te kunnen. Buiten zijn in de natuur geeft een gevoel van vrijheid. Met blote voeten op de fiets voel je de wind, de regen en de zon op je lijf. Na een vermoeiende tocht geeft een verkoelende duik in de zee een bevrijdende ontspanning. Kamperen op de rand van de wereld, geeft mij een ultiem gevoel van vrijheid. Een millimeters dun dak boven ons hoofd beschermde perfect tegen de regen, bevrijdde van de angst om nat te worden. In dat vertrouwen sliepen we gerust.

Aanlegsteiger in Grandcamp-Maisy, beeld voor de vrijheid van varen en vissen.

Of je het wilt of niet, dagelijks op vele plekken in Normandië wordt je geconfronteerd met monumenten die herinneren aan de bevrijding na de eerste en tweede wereld oorlog.

Colleville de plaats waar negenduizend Amerikaanse bevrijders van de Duitse onderdrukking begraven liggen. Lang leve de vrijheid.

Serene stilte in de kerk van Digulleville.

Biddende overgave aan God bevrijdt ons uit lijden dat voortkomt uit onze wens om alles in de hand te houden. Dan zien we de wereld niet als ons eigendom maar als een geschenk dat steeds weer verwijst naar de Gever. ( H. Nouwen, Bevrijd je verdriet)

Schrijf je in!

Verwondering verschijnt een keer per twee weken.

Ontvang een mailtje met elke volgende aflevering.