Goede zorg voor de ander begint bij jouw immuunsysteem!

Een voorwaarde om anderen te kunnen helpen is dat je zelf gezond blijft, fysiek en mentaal. Goede zelfzorg helpt burn-out te voorkomen. Van levensbelang in tijden van COVID-19 is een gezond functionerend immuunsysteem. Dit is de sleutel. Hoe kan je jouw immuunsysteem versterken?

Bewegen
In deze tijd van lockdown werken we zoveel mogelijk thuis, we kunnen gelukkig wel naar buiten. Blijf bewegen in COVID-19 tijd, het versterkt je immuunsysteem. Overweeg eens om je reistijd te gebruiken voor een wandeling. Je komt in beweging, maakt je hoofd leeg en je scheidt privé en werktijd. Zit je veel? Voer je telefoon- of videogesprekken dan ook wandelend of staand.
De discipline opbrengen om regelmatig te bewegen is niet altijd makkelijk. Probeer het te integreren op vaste tijden in het dagelijks leven. Elk moment van bewegen telt. Doe bijvoorbeeld 20 kniebuigingen voordat je gaat koffie drinken, doe tussendoor 1 minuut een plankhouding, ga even touwtje springen of volg een online sportles. Yoga en pilates zorgen niet alleen voor fysieke inspanning, maar daarnaast ook voor mentale ontspanning.
Fysiek en mentaal met professionals in beweging zijn, is mijn specialiteit. Er is nog meer om je immuunsysteem te versterken.

Voeding
Eet vooral onbewerkte voeding, groente, peulvruchten, noten etc. Ze bevatten belangrijke vitaminen en mineralen en zijn rijk aan vezels. Vezels voeden de darmbacteriën (het microbioom), die op hun beurt metabolieten produceren die het immuunsysteem versterken.
Zorg voor voldoende eiwit: tussen 1 tot 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht. Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel van het lichaam. Met name ouderen lopen het risico om onvoldoende eiwitten binnen te krijgen. Neem bijvoorbeeld een extra portie rauwe noten, peulvruchten, kwark, een eitje, (gerookte) kipfilet of wat extra vis of vlees.
Neem vitamine D (10 – 25 mcg) in de maanden september tot en met april.

Ontspanning
Ontspanning houdt het cortisolniveau in balans. Een te hoog cortisol werkt ontstekingen in het lichaam in de hand en kan bovendien gewichtstoename bevorderen. Ademhalingsoefeningen, meditatie, luisteren naar muziek en yoga kunnen het cortisolniveau helpen verlagen. Wandelen in de natuur verlaagt je cortisolniveau aanzienlijk.

Slaap
Voldoende slaap, zeker voor een zorgprofessional, ook voor andere professionals, is een uitdaging. Een (20-30 min) powernap overdag, of een korte wandeling of meditatie vlak voor het slapen gaan kan bijdragen om toch aan voldoende rust te komen.

Wil jij goed voor jezelf en anderen zorgen? Kom in beweging en versterk je immuunsysteem. In de huidige lockdown mogen we buiten wandelen. Ik heb weer plek en coach je bij het integreren van goede zelfzorg in het dagelijks leven. Mail mmuynck@gmail.com

Voor deze bijdrage heb ik dankbaar gebruik gemaakt van het webinar “Zorg voor patiënten, zorg voor jezelf!” Met dank aan Karel Bos voor de presentatie en de “Vereniging Arts&Leefstijl” samen met “Prelum Steunt” voor de organisatie.
Bekijk hieronder het volledige webinar “Zorg voor patiënten, zorg voor jezelf!”

https://www.prelum.nl/steunt/webinars/zorg-voor-patienten-zorg-voor-jezelf