Brei je brein tot rust

Breien is therapeutisch en helend. Ik putte er troost en kracht uit. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mijn hoofd bij elkaar hield en mijn trauma kon verwerken zonder aan de pillen te hoeven vertelt Loretta Napoleoni. Breien gaf me de kracht om de pijn te verdragen en om, steek na steek, te herstellen van mijn posttraumatische stress. Wie breit, traint aandacht, zorgvuldigheid en geduld, want als er een fout in je werk sluipt is het een kwestie van rücksichtslos uithalen en weer opnieuw beginnen. Breien is een daad van liefde voor anderen en voor jezelf leerde ze van haar oma.

Zo deed mijn oma het ook aan mij voor. Ze breidde sokken voor de hele familie. Daardoor had iedereen warme voeten. En als je voeten warm zijn, dan is je hele lijf warm. Deze manier van bewegen was tot op zeer hoge leeftijd haar lust en haar leven. Zo gaf ze haar liefde en vitaliteit aan ons door.

Loretta Napoleoni schreef er een boek over: De kracht van breien. Hoe een oeroud ambacht onze levens verbindt. Uitg. Balans, Amsterdam 2020. 224 blz. € 21,99

Naar aanleiding van een interview in het Nederlands Dagblad, 28 november 2020. Klik hier om het hele artikel te lezen.